HomeLični rast i razvojKako par da funkcioniše kao celina? | 365 Life Coaching

Čovek kao socijalno biće, poseduje misli, osećanja i ponašanje na koja utiču trenutna, zamišljena ili implikovana prisustva drugih ljudi u njegovom okruženju. Njegov razvoj, formiranje i egzistiranje uslovljeno je interakcijom sa socijalnom sredinom u kojoj se nalazi.

Između pojedinca i njegovog društvenog okruženja mogu se prepoznati razlike u načinu razmišljanja, ponašanja i delovanja, kao i različite vrste podrške ili kritike. Često se dešava da nastanu problemi u komunakciji sa ljudima koji su nam najbliži, kao što su članovi porodice, partneri, prijatelji, kolege. Međutim, problem u komunikaciji možemo rešti uspešno i svojim urođenim mehanizmima, ali nekada ti mehanizmi za određene problematične situcije nisu dovoljni.

Rešavanje konflikta se zasniva na težnji da se postigne dogovor gde će svaka strana biti zadovoljna. Ovde se ne radi o otkrivanju krivca, već o cilju definisanja problema, otkrivanju uzorka i traženja najefikasnijih puteva za njihovu eliminaciju. Na taj način se dugoročno uklanja uzorak neslaganja i osmišljavaju novi načini zajedničke saradnje, za dobrobit obe strane.

Postoje dve vrste koučinga u paru:

  • Prva, i najčešća, je kada osoba ima problem sa bliskom osobom i ne može sama rešiti problem. U ovakvim situacijama je proces dvosmeran i radi se sa obe osobe paralelno
  • Druga je kada osoba želi pomoći bliskoj osobi, i bez obzira što ima ispravne i kvalitetne metode, ipak ne može da dopre do nje i pomogne joj

Koja god od ove dve vrste Vam je potrebna, uz pomoć veština i alata koučinga, uz zajedničko zalaganje i trud, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Tražite pouzdanog kouča?

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: