BlogOPREZNO SA VIZIJAMA! | 365 Life Coaching

22.5.2019.

Ako izuzmemo figurativno značenje reči vizionar – onaj koji može duhom da vidi; ili viziju, kao sposobnost predviđanja budućnosti, važno je da znamo šta suštinski nama u životu znače vizije i zašto su nam neophodne.

Mnogo puta smo čuli kako su uspešni ljudi (naučnici, sportisti, umetnici…) pre svog velikog uspeha, imali viziju. Jasnu viziju, kako će njihov uspeh izgledati u budućnosti. Niko od njih nije težio ka uspehu, bez precizne slike o tome šta treba da postigne i kako to treba da izgleda. Naravno, put koji su prelazili do svoje vizije je i te kako važan. Ali upravo taj put je odredila startna osnova, odnosno – vizija. Dakle, oni nisu predviđali svoju uspešnu budućnost na osnovu trenutnih želja, motiva, ideja, već su je stvarali i gradili.

„Svi smo u blatu, ali neki od nas gledaju ka zvezdama“ – rekao je Oskar Vajld. Vizija upravo predstavlja naš pogled ka zvezdama, koji nas može izvući iz blata.

VIZIJA DAJE ZNAČENJE NAŠEM ŽIVOTU

Svi o nečemu maštamo, sanjarimo, želimo… Mentalne slike koje nastaju dok to radimo predstavljaju naše vizije. U zavisnosti koliko su „jake“ i „velike“, inspirasće nas da preuzmemo akcione korake kako bismo ih ostvarili.

Dobro kreirana vizija pokreće našu internu motivaciju. Kako nas one motivišu? One nisu bekstvo od stvarnosti (možda u određenim situacijama), već nam pomažu da kreiramo našu stvarnost. A jedini način za oblikovanje budućnosti kakvu želimo, leži u tačno formulisanoj viziji o njoj. Zašto su nam važne vizije? Smisao života je živeti život sa smislom. A upravo, vizija daje smisao našem životu, jer integriše našu svrhu i naše vrednosti. Što su vizije raelnije, lakše ih je pratiti. One su zapravo slike onoga što želimo da dostignemo, ali i kako to da uradimo.

VIZIJE SE MORAJU NEGOVATI

Koliko puta Vam se desilo da prepoznate značaj neke svoje vizije, jer je zaista bila proizvod Vašeg uma i srca, ali je iščezla? I zauvek ostala u prošlosti. Zašto? Jednostavan je odgovor. Niste se dovoljno bavili njome. Niste je definisali potpuno u glavi. Niste je dovršili.

Viziju morate osetiti, verovati joj i razvijati je. Osmisliti i videti svaki detalj. I što je više zamišljate, ona se sve dublje urezuje u Vaš um. Vremenom se ona može modifikovati. Rađaće se nove ideje, dopunjavaćete je ili oduzimati nepotrebno. U jednom momentu će delovati potpuno realno, kao da se nalazi na dohvat ruke. Tada ste spremni da stupite u realizaciju.

VELIKE I MALE VIZIJE

U životu možemo imati različite vrste vizija. Postoje one koje se odnose na neki određeni period ili situaciju. Male vizije predstavljaju one ideje i želje koje nastaju u hodu i koje se odnose na neku konkretnu situaciju. One su trenutne i kratkoročne. Moj lični primer male vizije, datira iz 2015. godine, a odnosi se na ćerkin 12. rođendan. Naime, u tom uzrastu deca su već previlika za proslavu rođendana u igraonicama, a sa druge strane, mala su za diskoteke ili kafiće. Sve ponuđeno u Beogradu smo već iskoristile (čak i proslavu rođendana u bazenu), tako da sam tada želela da bude nešto drugačije, nešto što će njoj biti jako zanimljivo i što će pamtiti celog života. Dugo sam razmišljala šta bi to moglo da bude i u jednom trenutku rodila se ideja. Diznilend! Nikada do tada nisam bila u Parizu i rođendansko putovanju u grad svetlosti je zaista bila odlična ideja. Dakle imala sam viziju, da mora biti drugačije, najbolje, najzanimljivije. Zatim se rodila ideja, koju sam postavila kao cilj. Potom sam se posvetila realizaciji svog cilja. Izgledalo je na početku vrlo komplikovano, jer mi je mlađe dete tada imalo samo 2 godine i nikada do tada se nismo razdvajali, novac za putovanje, trebalo je da bude uplaćen, ali je kasnio, a smeštaj koji sam rezervisala (nikada ne idem preko agencije, već volim da svoje putovanje organizujem sama), otkazan mi je 4 dana pred put. Naravno da je opcija odustajanja bila vrlo izgledna i delovala je kao jedina realna.

Međutim, ja sam videla sebe sa ćerkom na kuraselu koji se vrti uz divne taktove muzike, tog 29. septembra. Osetila sam da sam deo te bajke, koja se na kraju vrlo uspešno odigrala. Da ne spominjem koliko smo zaista uživale tih 7 dana u svim čarima koje Pariz nudi, a Diznilend je ostavio poseban utisak na nas. Svakako ćemo taj rođendan pamtiti celog života.

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2019/05/Image-15.jpg

Vizija, koja je bila na samom početku vrlo jaka, bila je moja vodilja. Međutim, postoje velike vizije koje su od suštinskog značaja u našem životu. U stvari obično to bude samo jedna – ona najveća i najvažnija.

Lako je baviti se ciljevima kada ih zaista postavimo, napišemo na papiru i svaki dan se bavimo njima. Ali da bi to toga došlo, moramo stvoriti viziju.

Pre cirka 3 godine, dugo sam razmišljala (valjda su to neke godine, kada samo dovoljno emocionalno i životno zreli) šta bi zaista dalo svrhu mom životu, ne samo sa profesionalne strane, već celokupno obuhvatajući sve sfere mog delovanja. Šta bi me učinilo kompletnom!

Nikada sebe nisam doživljavala kao preduzetnicu i vlasnicu nekog posla, bez obzira što sam diplomirani ekonomista po formalnom obrazovanju i što sam imala dosta iskustva u ovoj oblasti.

Sve dok se jednog dana nije iskristalisala vizija (proces je trajao par godina). Možda sebe nisam doživljavala kao preduzetnicu, ali svakako sam uvek želela da radim sa ljudima, bavim se njihovim problemima i uspesima, podižem svest o tome koliko zaista možemo. Jednostavno sam želela da budem korisna. Radeći različite poslove u životu, uspela sam delom da zadovoljim tu svoju empatičnu potrebu. Ali trebalo mi je nešto mnogo mnogo više. Nekako sam osećala da mi nedostaje ta jedna puzla da ja budem JA. Kao što sam napomenula, proces je trajao nekoliko godina, a sastojao se od istraživanja, učenja, edukovanja, raspitivanja, posećivanja različitih radionica… I onda mi je sinulo. LIFE COACHING! Profesija kroz koju mogu u potpunosti da ostvarim svoje potrebe, inspirativan prostor koji ću sama preurediti za svoje klijente, gde ću takođe moći da održavam radionice. Naravno, dugogodišnje iskustvo stečeno u poslovanju, koje ću moći da iskoristim u izgradnji svog brenda, imidža i proširenju poslovanja. Sve ostalo je istorija…

SAVET: Nemojte ignorisati svoje osećaje koji Vas mogu dovesti do krajnjeg ishoda, odnosno vizije koja će Vašem životu dati smisao, svrhu i vrednost! Zapamtite ove tri reči. One imaju moć! Dakle smisao, svrha i vrednost!

By the way, pišite mi Vaša iskustva sa vizijama, ko zna… Možda kada ih budete kucali na qwerty tasturi, rode se nove ideje ili se stare učvrste.

                                                                                                                                         Ivana Pelesić

Life &  Business Coach

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: