BlogMERRY COSMOS & HAPPY NO FEAR | 365 Life Coaching

10.1.2019.

MERRY COSMOS & HAPPY NO FEAR

Praznično raspoloženje je već na izmaku, lagano smo zakoračili u 2019. godinu, koja bi bar po rasporedu zvezda na nebu trebalo da bude mnogo bolja od prethodne.

Decembar je iza nas, a sa njim i sva ona napetost, očekivanja da budemo spremni, nasmejani i veseli, groznica oko ukrašavanja doma, spremanja poklona, planiranje novogodišnje noći, frizura, toaleta, uklapanja prihoda i rashoda, kuvanja, spremanja, čišćenja, a potom i ono što nas najviše energetski troši – nametanje odgovornosti sastavljanja ciljeva koje treba ostvariti u 2019. godini.

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2019/01/ocekivanja-od-nove-godine.png

Sve navedeno nas toliko umori i oduzme nam svežinu da u Novu godinu ulazimo kao izduvani balon. Upravo zbog toga nam januar često deluje kao najduži mesec u godini, prepun melanholičnih momenata.

Ako mene pitate, meni je decembar magičan, a januar energičan!

Decembar je divan, ne samo zato što mi je tada rođendan, već se ja iskreno ložim na novogodišnju čaroliju. Ja uživam u celoj toj sjajnoj i šljokičavoj pometnji i ne kitim jednu, već tri jelke. Ukrašavam čak i vodokotlić u kupatilu. I sve to radim bez ikakvog pritiska, sa velikim uživanjem. I bez tenzije da  31. 12. u ponoć, moram da zamislim želju ili želje. Ja sa toliko uživanja provedem decembar, da mi januar dođe kao vreme kada punim baterije i odvojim vreme samo za sebe. Što se mene tiče meni je januar free trial month! Za vreme praznika se odmorim i provedem divno vreme sa najbližima, sumiram prethodnu godinu i dozvolim sebi da poželim jednu veliku i nekoliko manjih želja na čijim ostvarivanjima ću raditi u tekućoj godini. Januar mi je energičan, jer me energizuje svaka ideja o uspehu, kreativan rad i maštanje.

Zato Vam predlažem da manje razmišljate, a više maštate. Od stotinu izmaštanih situacija (verujte, ja ih imam toliko), jedna će Vam delovati najprimamljivije. Što više budete maštali o njoj, iz dana u dan ćete se truditi da ona postane realna i ostvariva.

Dozvolite sebi da budete ono što jeste, ono što Vaša duša oseća, a za čim celo Vaše biće vapi. Ne možemo gledati na sebe samo na uloge koje su nam dodeljene ili koje svakodnevno obavljamo. Biti roditelj, tetka, stric, ekonomista, vulkanizer, fudbaler, umetnik, komičar i sl., je jedno, ali svako od nas ima nešto, što pored izvršavanja ovih uloga, želi da ostvari u životu. Nešto o čemu mašta ceo život. Ili nešto što je tek sada, u januaru spoznao.

U kultnoj poemi čileanskog nobelovca, Pabla Nerude –  „Ne zaboravi da budeš sećan“ piše:

Lagano umire onaj

koji beži od strasti

i njenog vrela emocija

onih koje daju sjaj u očima

ili napuštenim srcima.

Lagano umire onaj koji ne ide za svojim snovima

Ovo je samo citat izvrsnog dela, jednog od mojih omiljenih pisaca, koji zaista može da nas motiviše da se ne odupiremo ničemu što u nama budi strast i da moramo slediti svoje snove, jer u suprotnom, kako je on rekao, lagano umiremo!

Ne mogu se sve naše ideje i želje ostvariti rapidno, ali važno je da gajimo praksu u životu, da prvenstveno naučimo da maštamo, a potom i da se trudimo i borimo za naše ciljeve! Nekada će nam oni izgledati budalasto, ali dajte im vremena, možda se modifikuju u ono što nam je zaista potrebno!

Daću Vam jedan savet! Zacrtajte sebi cilj kako želite da Vam izgleda svaki mesec u ovoj godini. Odnosno šta možete očekivati i uraditi u februaru, martu, aprilu… Svaki mesec posmatrajte kao celinu i nemojte se previše uzbuđivati ukoliko ne ispuštejete rokove! Ali mislite više, pomerajte granice i zamišljate nemoguće! Ko zna gde Vas takav stav može odvesti! U ravnodušnost i apatiju sigurno ne!

Meni se pored onih sitnih želja, baš 10. 01.2019. rodila jedna savršena ideja, koja je jako teško ostvariva, skoro nemoguće. Jako je skupa i nedostižna. Naravno, odnosi se na moj posao, ali who knows, možda se čudo dosađuje… Možda se neće ostvariti ove godine, ali sledeće sigurno hoće… Radiću na tome!

„I wishing you high performance 2019. year.“

Ivana Pelesić

Life & Business Coach

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: