BlogBusiness coaching – potporna funkcija poslovanju | 365 Life Coaching

26.8.2018.

Postoje ljudi koji su poslovno uspešniji od nas i, naravno, oni koji to nisu. Neki su dominantniji u komunikaciji, drugi se ističu menadžerskim sposobnostima, trećima je logistika „jača strana“, dok su neki operativniji i bolje se snalaze u praktičnim poslovima. Da li to znači da treba da se odreknemo ili odustanemo od posla koji nam se mnogo sviđa, samo zato što smo uplašeni da nećemo biti dovoljno dobri ili mislimo da ne možemo da se izborima sa izazovima koje on nosi.

Ne, naravno!

Kompetencije koje nas karakterišu svakako određuju poslovni pravac kojim ćemo krenuti, ali isto tako možemo raditi na sopstvenom razvoju kako bi pokrenuli ili unapredili poslovne performanse.

Jedan od najeefikasnijih načina su odeređeni programi koučinga kroz koje se pojedinci, ali i timovi, uspešno razvijaju i kroz sam proces postaju kompetetniji za uloge koje su im dodeljene.

Šta je life – business coaching?

Biznis koučing se u svetu uspešno primenjuje već dve decenije, dok je u našoj državi još uvek u povoju. Naravno, i na našim prostorima postoje samostalni koučevi i organizacije koje pružaju usluge iz ove oblasti, ali uglavnom su to in the house programi koji se održavaju u najčešće u multinacionalnim kompanijama, koje su na naše prostore donele i svoju kulturu poslovanja, odnosno u svoje poslovanje su uvrstile i koučing kao siguran alat koji im pomaže u radu sa najvažnijim resursom – odnosno zaposlenima.

Magazin Forbs, najuticajniji brend poslovnih magazina u svetu, navodi da ukoliko nemate svog kouča, to može znatno limitirati Vaš uspeh u profesionalnom smislu.

Life – business coaching se uglavnom zasniva na timskom radu, i predstavlja kreativan odnos kouča i tima, koji je fokusiran na usklađivanju ciljeva organizacije i ciljeva pojedinaca, odnosno tima. Cilj biznis koučinga, bilo da se radi sa pojedincima ili celim timom, je postizanje definisanih rezultata na početku procesa koji su odmah merljivi.

HR sektor sve češće koristi veštine i alate koučinga u radu sa zaposlenima. Takođe, obuke i edukacija menadžera radi lakšeg rukovođenja svojm timovima imaju velike benefite.

Zašto koučing?

Biznis koučing je orijentisan na budućnost, planove, vizije, ciljeve, motivaciju i konkretne akcione korake i predstavlja potpornu funkciju poslovanja.

Svaka poslovna organizacija, kao i samo društvo, predstavlja skup jedinki. Veliki svetski istraživački centri, analitičari, sociolozi i ekonomisti predstavljaju važnost pojedinca kao činioca neke grupe. Svaki pojedinac ostavlja lični pečat u grupi, a svojim psihološkim, sociološkim, karakternim i drugim karakteristikama utiče na kreiranje pozitivne, odnosno negativne atmosfere u poslovnom okruženju.

Kako bi određeni kolektiv, organizacija, udruženje, pa i samo društvo, u celini bilo zdravo važno je obratiti pažnju na pojedince. “Zdravi” pojedinci predstavljaju osnovu za razvoj konzistentne sredine, bez unutrašnjih kohezija u timu.

Kroz struktuiran pristup identifikuju se problemi pojedinca, a zatim se maksimizuju njegove snage, kako bi se osnažio i spremio za rad na ostvarivanju svojih ciljeva. Uz pokretačku snagu koja oslobađa ljudski potencijal, stvaraju se nove i kreativnije ideje, modeli i ponašanja koji vode do uspeha. Svaki zaposleni može ostvariti svoj puni potencijal i samim tim dati ogroman doprinos poslovanju.

Osnovni alati i veštine biznis koučinga

Članovi tima i sami timovi ostvaruju najbolje rezultate uz asistenciju kouča, koja je bazirana na postavljanju merljivih ciljeva, zatim osmišljavanju strategije za ostvarenje postavljenih ciljeva i podršci u prevazilaženju prepreka prilikom ostvarenjivanja ciljeva.

U zavisnosti od potreba i ciljeva organizacije formira se određeni program koji će poboljšati performanse pojedinca ili čitavog tima.

“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather than teaching team.”

John Whitmore               

Programi business coaching-a

Programi biznis kočinga su prilagodljivi zahtevima poslovnih organizacija i mogu se modifikovati u odnosu na definisane ciljeve. Najčešće se koučing primenjuje kroz tri programa:

Program 1: Business coaching 

Team building podrazumeva radonice, koje se održavaju unapred utvrđenom dinamikom i određenim temama, gde zaposleni probleme počinju da doživljavaju kao izazove, a negativne situacije uspevaju kreativno da prebrode, uz jačanje timskog duha. Proces je relaksirajuć, rezulati su merljivi, pozitivne promene brzo vidljive, što je od velikog značajua zaposlenima, a samim tim veliki je doprinos i organizaciji. Najčešće teme business coaching-a su:

– Razvoj samopouzdanja (aserativnost) u poslovnoj organizaciji

– Motivacija i lojalnost zaposlenih

– Elemnti medijacije za menadžere (upravljanje stresom, koncentracija i opuštanje)

– Socijalna inteligencija i socijalne kompetencije

– Medijacija kao način konstruktivnog rešavanja konflikata

– Upravljanje vremenom kao osnov poslovne efikasnosti

– Porodični konlikti koji utiču na zaposlene

Program 2: Life business coaching 

Program je posebno fokusiran na rad sa pojedincima, koji zbog različitih negativnih situacija (nedostatak samopouzdanja, motivacije, povišenog stresa, ličnih problema) ne mogu da realizuju svoj puni poslovni potencijal i pruže dobre poslovne rezultate. Kroz proces kočinga, oni se razvijaju, osnažuju i ostvaruju sopstvene ciljeve, što se kasnije odražava na njihov rad u kolektivu, a naučene i stečene veštine uspešno primenjuju u odnosu sa ostalim članovima organizacije.

Program 3: Menadžer kao coach

Menadžeri najveći deo svog posla provode u razvoju članova svog tima. Program omogućava menadžerima da razviju svoje liderske veštine i ostvare sopstvene rezultate, a zatim sa lakoćom doprinose i razvijaju performanse svog tima. Uz pomoć poznavanja osnovnih veština i alata koučinga, svaki menadžer će lako dijagnostikovati problem kod određenog pojedinca i pronaći rešenje.

Koji god od programa da izaberete svakako će doprineti razvoju i rastu Vaših zaposlenih, što će imati pozitivan uticaj na samo poslovanje.

Ivana Pelesić – life coach

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: