BlogKlopka zvana - bolja vremena! | 365 Life Coaching

25.7.2018.

Postoje raznovrsne prepreke koje nam se mogu naći na putu do uspeha, ali u zavisnosti od različitih okolnosti, neke utiču manje, a neke u većoj meri na naš progres. Međutim, postoje jasno definisani primeri (neki autori bi ih nazvali školskim), koje treba izbegavati kako bismo uspeli da ostvarimo sopstveni potedncijal.

Najčešći krivac za lične i profesionalne neuspehe je tzv. Zona komfora u kojoj se uglavnom zaglavimo zbog straha koji nas ometa da ostvarimo lični ili profesionalni uspeh. Saživljeni sa strahom (od neuspeha, gubitka, neslaganja okoline itd.), nastavljamo da se plašimo promena, jer one vode u nepoznato, na šta, učaureni u komfor nismo navikli. I odustajemo!

Međutim o zoni komfora sam već pisala, i iako mislim da je ona jedan veliki čovekov neprijatelj, ipak postoji još jedan faktor lošeg uticaja, koji je najrasprostranjeniji. Učestalo se pojavljuje čak i kod pojedinaca koji su spremni da rizikuju, koji su preuzeli “život” u svoje ruke i imaju razvijenu svest o važnosti sopstvene transformacije.

Često od klijenata čujem iste ili slične rečenice – “Osećam se kao da moj život samo što ne počne, onako punom snagom. Često budem na korak do takvog života, o kojem već dugo maštam, ali i koji pažljivo ga gradim i  ulažem u njega, međutim, uvek se nešto ispreči. I onda se bavim prevazilaženjem novonastalih prepreka, a odlažem rad na onome što mi je jako važno, jer nemam dovoljno vremena za sve. Odlažem za sutra, sutra se pretvara u sledeću nedelju, potom godinu, dok se moje ideje, ciljevi, želje, vizije ne pretvore u uspomene.”

Bolja vremena ne postoje!

Verovanje da je za određene korake potrebno “pravo” vreme dovodi nas u potpunu zabludu koja samo usporava ostviravanje postavljenih ciljeva. Čekajući da se “kockice poklope”, gubimo upravo ono što čekamo –VREME!

Često se dešava da saveti i pitanja iz našeg okruženja, poput “sačekaj bolji trenutak, “da li si siguran/a?”, “šta ako ne uspeš?”, imaju veliki uticaj na naše samopozdanje i odlučnost. Naravno da ne postoje garancije sigurnosti i konstante, ali boljih trenutaka od – SADA nikada neće biti. Ono što će sigurno biti je – PREKASNO!

Uvek će postojati pregršt obaveza i aktivnosti koji će odvlačiti našu pažnju i vreme. Naravno, postoje i prirodno definisani prioriteti koji se ne mogu menjati ili kompezovati. Međutim, put kao uspehu poplačan je trudom i upornošću. Odricanjem.

Rad na prepoznavanju ciljeva, kreiranju planova, stvaranje vizije, projektovanje svojih misija u budućnost, preduzimanje akcionih koraka, nije hitan zadatak. Dakle, odvojite vreme na dnevnom, sedmičnom, mesečnom nivou i posvetite mu se. Korigujte dužinu vremena, ali napravite prvi korak. Taj početni korak će prerasti u lagani kas, a onda ćete u jednom trenutku biti spremni za trku, trku sa vremenom. Tako jedino možete pobediti i osvojiti nagradu – ostvarenje svog cilja!

Prestanite da čekate bolja vremena i počnite sa radom, a najbolji trenutak za napred je upravo sada!

Ivana Pelesić – life coach

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: