BlogKomforna zona vs Realnost | 365 Life Coaching

23.4.2018.

Komforna zona predstavlja „safe place“ za nas. Dakle ona je sigurni mentalni prostor u kojem se osećamo kao da nas ništa ne može ugroziti i povrediti. Decenijama unazad, učeni smo da da je sreća pasivno stanje, u kojem nema prostora za probleme, sve radimo sa lakoćom i dešavaju nam se stvari koje smo prihvatili kao model sreće (brak, posao, deca, prijatelji).

Indijski plemić i osnivač religije budizam, Buda, kao mali je bio učen i vaspitavan tako da u životu postoje samo divne i lepe situacije, dok su bolesti, tuga, siromaštvo, patnja, smrt duboko skrivani od njega. Međutim, kada je naustio svoj dvor, zapravo je shvatio da živi u potpunoj iluziji i tek onda je doživeo buđenje. Buđenje nam je svima potrebno. Buđenje iz kolektivnog sna. Koliko god dugo traje faza blagostanja, moramo da shvatimo da je sve proces i da se sve menja, kao i mi sami. A neretko se dešavaju situacije koje nas izbace iz ravnoteže, a mi instiktivno pokušavamo da se vratimo u zonu komfora.

Ali šta se dešava sa nama kada smo prinuđeni da napustimo safe place? Bez obzira što nam svima prija blagostanje, nismo ni svesni da se u tom prostoru nalazi i nesigurnost,depresija, čekanje, strah, odlaganje i mnoga druga stanja i osećanja koja nas koče, koja nam ne dozvoljavaju da krenemo napred. Sa druge strane, zona stvarnosti je, pored teških životnih situacija i neprijatnosti, satkana i od samopuzdanja, slobode, neustrašivosti, uspeha, akcije… Sigurnost i zadovoljstvo sličnim ili predvidljivim ima za rezultat otpor prema promenama koji je ograničavajuć i koji nas vodi u stanje stagnacije. Najčešće smo zaglavljeni u prosečnosti, gde je neminovno ograničenje naše svrhe, naših ideala, vizija… A još češće su nam u glavi rečenice poput “nikada se ne bi moglo dogoditi”, “nisam dovoljno dobar”, “nisam dovoljno pametan”, “ne ispunjavam sve uslove”.

Kako možemo pomoći sebi? Kako da za početak napravimo prvi korak iz zone komfora u zonu realnosti? U ljudskoj prirodi je želja za borbom, za akcijom. Dakle, moramo biti svesni da se u pasivnoj zoni ne plašimo nepoznatog, jer strah je zasnovan na argumentima, koje svakako nemamo jer ne možemo se plašiti nečega što ne poznajemo. Plašimo se gubitka poznatog. I to je ono što nas čini zaglavljenim u prosečnosti.

Naša negativnost govori glasnije nego unutrašnji glas koji nam govori – Uradi nešto! Kreni! Uguši prosečnost! Kako bi unutrašnji glas nadjačao našu negativnost potrebno je vrsta transformacije na kojoj mora da se radi ili je potreban okidač koji će nam pomoći. Ovde se ne radi o transformaciji sa konkretnim i velikim ciljevima, već o o tome da na početku posmatramo sebe kao osobu koja ima otvorene mogućnosti, kao osobu sa svrhom koja može da izrazi svoju autentičnost.

Prvi korak je najteži. Ono što nam može pomoći pre pravljenja tog značajnog koraka su sledeća pitanja:

  • Šta ja zapravo izbegavam?
  • Koje su loše posledice koje mogu prouzrokavati moje akcije?
  • Šta je to što mi izgleda previše daleko?
  • Da li je sve to zaista toliko rizično?
  • Da li su te stvari kojih se odričem zaista nedostižne?

Razmilite o osećanjima koja ste doživeli tokom ovog preispitivanja. Nakon ovoga napravite ponovnu procenu svog odustajanja.

A onda se zapitajte šta je to što možete danas da uraditi. Nešto simbolično. Koji je najmanji i najlakši akcioni korak? Jer čak i najmanji pojam akcije je veličanstven i neophodan. Početak je najteži, ali i najjači postupak jer svi ostali koraci proizilaze iz ove pokretačke, ogromne energije.

Dakle, oslobodite se izgovora. Uradite. Jednu stvar. Malu. Najlakšu. Bićete iznenađeni količinom moći koja je zapravo rezultat promene u Vašoj svesti.

Nakon toga ste spremni da potpuno promenite percepciju. Da uvidite šta potom sledi, šta će se promeniti. Strah od promena, iako prisutan, biće manje dominatan u odnosu na uzbzđenje i motovaciju.

A na kraju krajeva, šta bi moglo biti više optimistično, ambiciozno i uzbudljivo nego da budete svedok sopstvenog života kakvog ste oduvek želeli?

 

                                                                                                                              Ivana Pelesić – life coach

https://365lifecoaching.rs/wp-content/uploads/2018/04/365lc-logo-white-2.png

Pratite nas na društvenim mrežama: